Mažosios Lietuvos
enciklopedija

pieno produktai

lietuvininkų gaminti pieno produktai.

peno prodùktai. Klaipėdos apskrities ūkininkai prieš Antrąjį pasaulinį karą pieną šmengeliavo centrifūga. Iš surūgusio šmanto mušdavo sviestą. Mėgtas surūgęs (rūgštas) pienas, kurį dažnai valgė vasarą. Iš tokio pieno gamindavo glumsį (glumzę, baltąjį varškės sūrį). Rūgštą pieną trumpai atvirindavo ir supildavo į lininį maišelį. Šį ilgai mindavo tarp dviejų stambių lentų, kol išvarvėdavo paskutinis pasukų lašelis. Glumsio riekę valgymui užsidėdavo ant sviestu apteptos duonos riekės. Palaunugėje glumsio riekę aptepdavo šviežiu (brišu) sviestu, apvarvindavo medumi ir valgydavo be duonos. Miestuose valgyta varškė su grietine (vok. Schmand mit Glumse), rytprūsietiška varškė (su raudonaisiais pipirais, svogūnais ir grietine – vok. Ostpreußischer Quark), varškės blyneliai (vok. Glumse laden).

Martin Tydecks

Iliustracija: Sviestamušė „Kerna“ su metaline pavara Justino Stonio rinkinyje Smalininkuose, 2003

Iliustracija: Tradicinė sviestamušė Justino Stonio rinkinyje Smalininkuose, 2003

Iliustracija: Nusunkia varškę Gastų sūrinėje, iki 1944 / Iš Herderio instituto fotoarchyνo (Herder-Institut e. V. Bildarchiν)