Mažosios Lietuvos
enciklopedija

šmantas

šmanta, smantas, grietinė.

šmántas, šmanta, smantas (iš vok. Schmand, Schmant), grietinė. Šmantas dažniausiai valgytas su karštomis bulvėmis. Juo paskanindavo daržoves, kad nebūtų sausos. Su šmantu gamindavo kumpį: keletą gabalėlių rūkyto kaimiško kumpio pamirkydavo piene, išmušdavo, paskrudindavo iš abiejų pusių keptuvėje ant sviesto, tada iš grietinės, nuo kepimo likusių riebalų, miltų, žiupsnio cukraus, pipirų, citrinos sulčių ir druskos sumaišydavo padažą, kurį užpildavo ant kumpio gabalėlių. Su šmantu valgydavo silkes: supjaustydavo jas gabalėliais, užpildavo grietine, sudėdavo supjaustytą obuolį ir karštu vandeniu nuplikytą svogūną, paskanindavo pipirais, žiupsneliu cukraus, įspausdavo truputį citrinos sulčių ir įberdavo česnako; prie jų patiekdavo su lupenomis virtų bulvių ir salotų.