Mažosios Lietuvos
enciklopedija

kisielius

valgis, pagamintas iš avižinių miltų.

kisiẽlius, valgis, pagamintas iš avižinių miltų. Theodoras Lepneris (1690) kisielių laiko mėgstamu Prūsijos lietuvių valgiu. Carlas Cappelleris aprašė, kaip kisielius gamintas XIX a. Avižos buvo džiovinamos ant kakalio, vėliau malamos girnomis. Į indą buvo dedama ruginės duonos (1–2 riekės), suberiama avižinių miltų, pilama šilto vandens. Ši masė rauginama 2–3 dienas šiltoje patalpoje, šiltai uždengus ir kasdien pamaišant. Į užraugtą kisielių buvo dedama medžio anglių, kad kisielius nebūtų aitrus. Prieš verdant duona buvo išimama, viskas gerai išmaišoma ir košiama per rėtį. Pridedama druskos. Kaitinama katile ant krosnies (iki užvirimo), dažnai maišant. Kisielius supilamas į lėkštes. Patiekiamas šaltas ar šiltas, pagardinimui užberiama cukraus. Ši tyrė valgyta su pienu ar be jo. Toks avižinis kisielius valgytas didįjį penktadienį (prieš Velykas ir Kalėdas) užsigeriant saldintu vandeniu. Apie 1930 kisielių gamino tik kai kurie Šilutės ir Pagėgių apskrities ūkininkai.

Vacys Milius

Birutė Servienė