kopūstai
kopstai. Į Prūsą kopūstus atgabeno XIII a. Kryžiuočių ordinas. Senieji prūsai stebėjosi, kad atvykėliai valgo žoles. Vėliau kopūstai krašte paplito. Jų sėklos sėtos ankstyvą pavasarį. Daigus persodindavo į dirvą. Klaipėdos krašte užaugdavo didelės ir tvirtos kopūstų galvos. Supjaustytus kopūstų lapus dėdavo į statinę ir tol grūsdavo stambiu pagaliu, kol pasirodydavo sunka. Ant sugrūstų kopūstų buvo uždedamas dangtis, paslegiamas dideliu akmeniu. Iš žalių kopūstų šeimininkės virė kopūstynę (sriubą). Žiemą gamindavo tokį valgį iš kopūstų: raugintus kopūstus sudėdavo į puodą, įdėdavo lašinių, uždengdavo skardine lėkšte, įpildavo miežinių miltų. Puodas buvo dedamas į krosnį ant žarijų.
Martin Tydecks
Algirdas Žemaitaitis