Mažosios Lietuvos
enciklopedija

žarnokai

patiekalas iš jaučio skrandžio.

žarnõkai, patiekalas iš jaučio skrandžio. Apie žarnokų atsiradimą pasakojama tokia istorija. Kunigaikštis Albrechtas suruošęs didelę šventę, pasikvietęs amatininkų cechus ir davęs jiems didelį jautį, kurį žmonės turėjo išsikepti ant iešmo. Mėsininkų cechas išsirinko geriausią mėsos gabalą; kiti išsidaliję likusią mėsą. Buvo pamiršti tik darbe užtrukę ir į dalybas pavėlavę siuvėjai. Jiems buvo likęs tik jaučio skrandis su visu turiniu. Iš to jie ir gaminosi patiekalą: meistrų žmonos supjaustė skrandį mažais gabalėliais, patroškino puode su mairūnu ir kitais prieskoniais. Skaniai kvepiančio maisto paragauti užsukę kepėjai ir atnešę bandelių. Taip atsirado Karaliaučiaus žarnokai, valgomi su bandelėmis.

L: Janke K. Wie die „Königsberger Fleck“ erfunden wurde // Der redliche Ostpreusse. 1984, Nr. 35.