Mažosios Lietuvos
enciklopedija

punšas

krašte paplitęs alkoholinis gėrimas.

pùnšas, krašte paplitęs alkoholinis gėrimas. Punšu garsėjo Rusnė. Čia gamintas kelių rūšių punšas: Rusnės vandens punšas (vok. Rußer Wasserpunsch) gamintas iš 20 gabaliukų cukraus (vok. Würfelzucker), 200 g vandens. Mišinys maišant kaitintas, kol sirupas sutirštėdavo. Tada pilta 0,5 l konjako, dar virta 1 min., po to piltas 1 ar 2 buteliai portveino; mišinys dar virintas. Punšas gertas karštas. Rusnės pieno punšą (vok. Rußer Milch punsch) mėgo Rusnės gyventojai ir turistai. Jam pagaminti reikėjo 1 litro arako (degtinė iš ryžių, palmių ar datulių sulčių), 0,5 butelio romo, 1 l virinto atvėsinto vandens, 625 g cukraus, 3,5 citrinų sulčių. Gaminta taip: 2 citrinos ir vanilės didelės ankštys smulkiai pjaustytos dubenyje. Šios 2 sudėtinės dalys laikytos 8 valandas, vėliau į dubenį piltas 1 litras virinto pieno. Po 16 val. masė filtruota per kiaurasamtį su filtruojamuoju popieriumi, po to skystis tarp ledų atšaldytas ir piltas į ropines (grafinus). Dar darydavo arbatos punšą (vok. Teepunsch). Jam reikdavo 2 butelių baltojo vyno, taurės arako, taurės konjako, 1 apelsino, 2 puodelių vandens, arbatinio šaukštelio juodosios arbatos, 100 g cukraus. Arbata su cukrumi ir vandeniu buvo kaitinami. Skystį perkošdavo, pildavo apelsino sultis, araką ir konjaką į puodą ir pakaitindavo, kol putos pasirodys.

L: Kittel A. 37 Jahre Landarzt in Preussisch-Litauen 1869–1906, Königsberg, 1921; Rusnė. V., 1992, p. 51; Sattler G. O. E. Getränke-Vokabular. Königslutter, 2001.

Liuda Burzdžiuvienė

Leonardas Poviliūnas

MLEA