Mažosios Lietuvos
enciklopedija

marcipanai

įvairių formų saldumynai iš smulkintų migdolų ir cukraus pudros masės.

marcipãnai, įvairių formų saldumynai iš smulkintų migdolų ir cukraus pudros masės. Karaliaučiaus dvare marcipanai gaminti jau 1526. Kadangi manyta, jog marcipanai turi gydomųjų savybių, juos tuomet gamino vaistininkai. XVII–XVIII a. ne kiekvienas galėjo įpirkti brangius marcipanus. Už 1 svarą amatininkas sumokėdavo 6 dienų atlyginimą. Vėliau Rytprūsiuose marcipanus pradėjo gaminti iš Šveicarijos atvykę konditeriai. Tai buvo populiarus skanėstas, namuose šeimininkės jį ruošdavo Kalėdoms. Plačiai žinoti Karaliaučiaus marcipanai, pradėti gaminti 1820. Žymus marcipanų gamintojas buvo Henry Schwermeris. Marcipanus gamino daugelis kepyklų, konditerijų. Iš Karaliaučiaus marcipanų gaminti įvairių formų kepyklų vitrinų papuošimai, ypač per Kalėdas: Karaliaučiaus pilies reljefai, laiveliai, briedžiai, vaisių ar gėlių krepšeliai. Karaliaučiaus marcipanai buvo žinomi visoje Prūsijoje ir Vokietijoje.

Iliustracija: Marcipanų dėžutė iš Karaliaučiaus, iki 1944 / lš MLEA