Mažosios Lietuvos
enciklopedija

kaviaras

Mažojoje Lietuvoje gamintas brangus delikatesas, gaunamas iš žuvų ikrų.

kaviãras (pranc. caviar, iš turkų k. khāvyār), Mažojoje Lietuvoje gamintas brangus delikatesas, gaunamas daugiausia iš sturio (Atlanto arba Baltijos eršketo), taip pat lašišų, menkių, silkių ir kitų žuvų ikrų. Pagautą sturį pakabindavo ant kopėčių, prapjaudavo, surinkdavo į indą juoduosius ikrus. Juos silpnai pasūdydavo ir sudėdavo į mažas medines statinaites gabenti į tolimesnius kraštus. Kaviarą darydavo mažose žvejybos įmonėse Karaliaučiuje, Elbinge ir kitur. Paruoštas kaviaras turi apie 48% vandens, 29% baltymų, 14% riebalų, vitaminų ir kitko. Norėdami parodyti dėmesį vyrai kaip brangią dovaną savo išrinktosioms siųsdavo kaviaro dėžutę.

Dar skaitykite eršketas.

L: Der redliche Ostpreusse. Leer, 1966.

LE